På edderkoppejagt i en verden af spind

På edderkoppejagt i en verden af spind!
– i samarbejde med Naturkatapulten.dk

I Danmark har vi ingen farlige edderkopper. I kan derfor med sindsro selv tage ud og blive fascineret af de smukke edderkopper med den interessante levevis.

Sensommer er edderkoppe-tid og pludselig er de her. Alle vegne har de spundet verden ind i deres net. De store korsedderkopper har været 2 år undervejs. Forrige sensommer kom de ud af æggene. Siden har de små unger overvintret, og denne sommer har de så vokset sig store. Nu, hvor de er blevet kønsmodne, lægger man virkelig mærke til dem. I november har de alle lagt æg og er døde.

Bygger spind i blinde
Evnen til at bygge et spind ligger i korsedderkoppens nervesystem. Det er ikke noget, den først skal lære eller øve sig på. Byggeriet klares ved, at korsedderkoppen måler sig frem med benlængder. Den tager måske 3 benlængder silke i den ene retning, så ”en knude” og så 3 længder i den anden retning. En del af trådene i spindet er klæbrige. Limen på trådene hjælper med at fange og især fastholde byttet.

Edderkoppen skifter limtrådene om natten. Det gøres ved, at de gamle tråde ædes. Man kan let få denne proces at se, hvis man er lidt tidligt oppe. Mange spind er forsynet med en signaltråd, som forbinder nettets centrum med et skjulested. Edderkoppen sidder ofte med foden på signaltråden. På den måde får den direkte besked, når der er noget i nettet.

Parring med livet som indsats?
Det sker sjældent, at korsedderkoppe-hanner bliver ædt efter parringen. Hannerne har altid en sikringstråd, så de lynhurtigt kan kaste sig væk fra hunnen, når parringen er overstået. Efter parring er hannens mission i livet udført, og en del andre edderkoppe-arter ender som hunnernes første måltid efter parringen. Det er naturens måde at sikre de bedste betingelser for hunnens overlevelse og dermed også for æggene og de kommende edderkoppegenerationer. Æggene lægges i små poser af spind, som beskytter dem, indtil de klækkes.

Gå selv på jagt efter spind og edderkopper
Prøv at finde et edderkoppespind.
Hvad bruger edderkoppen spindet til?
Sidder det lodret eller vandret? (Lodrette fanger flyvende insekter, mens vandrette net fanger dyr, som falder ned).
Mærk forsigtigt, om nogle af trådene er klæbrige. Hvorfor er de det?
Én tråd går ud af nettet til et skjulested, hvor edderkoppen måske sidder. Kan I finde den?
Edderkoppen sover med en fod på nettet. Hvorfor gør den mon det?
I skovbunden findes nogle edderkopper, som ikke bygger fang-spind. De er meget hurtige og indhenter deres bytte i løb! Kan I fange en?
Slip fri af edderkoppens spind…!
I kan bygge jeres eget spind ved at binde et reb op mellem to træer. En del af rebet bindes højt, andet lavt, noget midt i mellem, andet skråt osv. Til sidst har I skabt et flot stort mønster af rebet, der ligner et edderkoppe-spind. Byttedyrene står på den ene side af spindet, og I skal nu samarbejde om at få hinanden igennem hullerne i spindet. Ingen må røre spindet – for så vågner edderkoppen og æder sit bytte. Alle skal igennem spindet, men et hul kan kun bruges en gang.
Aftryk af edderkoppespind
I kan lave smukke aftryk af edderkoppespind. Allerførst fjernes edderkoppen. Siden sprayes spindet med limspray eller hvid spraymaling. Herefter sætter I et ark sort karton bag nettet. Klip de tråde af, der går ud over arkets kanter. Har I brugt limspray, drysser I kartoffelmel eller talkum ud over arket. Det vil sætte sig fast i det smukke mønster fra spindet.
Lav en kæmpe-edderkop
I skal bruge:
to store træperler (3 og 2½ cm i diameter)
en hel og 3 halve piberensere af hobbytypen
en sprittusch
En lang piberenser føres igennem den største perle og snos sammen tæt ved perlen.
Den føres derefter fra hver side gennem den mindre træperle, og der strammes til i begge sider, så perlen sidder lige.
Så føres de andre tre piberensere igennem samme træperle.
Benene bøjes i form (opad i midten).
Øjne og mund males på med spritfarve. Man kan også male mønster på kroppen.

Følg dette link, hvis I vil have en vejledning med billeder trin for trin: http://www.vestrehus.dk/Idesider/perleedderkop.htm

Go’ edderkoppejagt!

Denne artikel er en del af en skøn serie, Naturkatapulten har udarbejdet. Du kan se artiklen i et printvenligt format her: En verden af spind eller du kan besøge Naturkatapulten her: http://www.naturkatapulten.dk. Fotos: Naturgrafik.dk (Niels Lisborg), Bjørli Lehrmann, Jacob Jensen, Lars Gejl. Illustrationer: Theis Andersen

Skriv et svar